kedd, május 17, 2022

Lássuk milyen egy nap egy valódi okosotthonban

Bizonyára akik ezt olvassák gondolkodtak már, milyen lehet egy teljesen automatizált okosotthonban élni. Mindenki maga elé tudja képzelni a kényelmet, az egyszerűséget és a praktikusságot. Lássuk hát hogy nézne ki egy ilyen nap, gondolkodjunk el együtt a jövő megoldásain.

00:00 – Éjfél

Csendesen alszol a hálószobában, már nem a telefonodon pötyögsz, nem híreket olvasol és nem a TV-t nézed. Holnap munka, ezért ma korán lefeküdtél aludni, erre a személyi asszisztensed (Mesterséges Intelligencia) figyelmeztetett is.
A telefonod a fejed mellett az éjjeliszekrényen, egy vezeték nélküli töltőn pihen és az alvásodat figyeli. Reggelre megtudsz minden adatot amit fel tudsz használni annak érdekében, hogy másnap jobban tudj aludni.
A hőmérsékletet és a páratartalmat egy okos termosztát állítja percről percre, hogy mindvégig a megfelelő körülmények legyenek körülötted.

06:00 – Reggel

5 percen belül megszólal az ébresztő. Te már nem alszol mélyen, megszoktad, hogy ebben az időpontban kelsz. A lakásod is ébredezik. Mire az ébresztő felkelt a kedvenc kávédat lefőzte a kávéfőző, az okos hűtőszerkényen pedig feltérképezte a tartalmát és elkészítette a legjobb reggelit amit az elérhető hozzávalókból készíteni tudsz.

Letelt az 5 perc. Az ébresztő megszólal, te egy kézsuhintással elnémítod. Ekkor a mesterséges intelligencia – ami az egész lakásban megtalálható a mikrofonok és hangszórók segítségével – elkezdi a reggeli mondókáját. Köszönt, majd elmondja az időjárást és hogy mit vegyél fel ma annak érdekében, hogy biztosan ne fázz meg, vagy ne legyen túl meleged.
Ezután a híreket valamint az útinformációkat sorolja, hogy a lehető leggyorsabban el tudj jutni a munkahelyedre.

6:30 – Reggeli után

Felkeltél, megreggeliztél, pörgetted kicsit a Facebookot és az Instagramot. Eljött az ideje, hogy készülődj, elmész zuhanyozni, fogat mosni és a szokásos reggeli teendőket elvégezni.

7:30 – A tükör előtt

Reggel 7 óra 30 perckor a tükör előtt állsz és az utolsó simításokat végzed magadon mielőtt munkába indulnál. A tükrön megjelenik az időjárás, a napi teendőid listája és néhány fontosabb hír. Ezeket gyorsan átfutod és indulsz is venni a cipőd, elindulni a munkába.

7:40 – Indulás

A garázsban vagy és éppen bepakolod a dolgaidat a kocsiba. Mielőtt beülnél odasétálsz a falon lévő tablethez és lekapcsolsz minden villanyt amit véletlenül felkapcsolva hagytál, majd ezután kinyitod a egy érintéssel a garázskaput. Természetesen ugyanezt megtehetnéd hangvezérléssel is, de még korán van ahhoz, hogy egy robottal beszélgess. 🙂
Amint elhagytad a garázst, a ház bezárja az összes ajtót és ablakot, a riasztó pedig élesedik. Mozgásérzékelőkön és kamerákon keresztül tudod figyelni a lakást, egy esetleges behatolás esetén pedig azonnal értesít a rendszer.

7:45 – 8:00 – Úton

Az autódba épített mesterséges intelligencia segít a vezetésben azzal, hogy megkeresi a leggyorsabb utat, valamint felkészít a napra a teendőid felsorolásával. 7:55-kor már be is érsz a munkahelyedre és várod hogy elteljen a nap, indulhass haza.

8:00 – 16:00

A házad is dolgozik nem csak te. Aktívan segített a takarékosságban a fűtés, és az áram kezelésével. A robotporszívó kitakarít, a locsolóberendezés az időjárás függvényében meglocsolja a növényeket, valamint egy kütyü időben enni ad a kutyádnak.

16:00 – A munkaidő vége

Végeztél a munkával, ideje indulnod.  A hűtőd újra munkába lendül, végignézi mi van otthon, mi nincs, miből van sok és miből kevés, majd ezekről küld egy értesítést. Ha elfogyott a tej, szól, hogy be kéne ugranod hazafelé a boltba, ahol még azt is ellenőrzi, hogy a kedvenc tejed épp le van árazva, vagy sem.

17:00 – Hazaérés

Már csak egy saroknyira van a házad, ezért szólsz az autódba épített AI-nak, hogy nyissa fel a garázskaput. Kezd sötétedni, úgyhogy amikor leparkolod az autót, a lámpák sorban kapcsolódnak fel előtted. A hőmérséklet megfelelő, hiszen folyamatos ellenőrzés alatt van, valamint egy rendezett tiszta otthonba érsz haza. A hűtőbe bepakolod az újonnan vásárolt élelmiszereket, az feltérképezi és elmenti, valamint ad egy ötletet, hogy ezekből az alapanyagokból milyen vacsorát lehet készíteni.

17:30 – Kora este

Egy kis lazításra vágysz, a barátaiddal szeretnél lenni. “Alexa, hívd Janit és Julit!” – egy mondattal felhívod őket és megbeszélitek, hogy átjönnek. “Alexa, rendelj két pizzát a kedvencemből!” – Mire megérkeznek a barátok, a mesterséges intelligencia segítségével a pizza is megérkezik.
Már a ház előtt vannak, őket is bekíséri a folyamatosan felkapcsolódó lámpa, és üdvözli őket a ház.

19:00 – Készülődés az estére

A barátok hazamentek, beesteledett. Álmos még nem vagy, de elmész zuhanyozni, majd befekszel az ágyadba. Kézbe veszed a telefonodat és kiválasztasz egy filmet vagy sorozatot. Egy koppintással megnyitod és már el is kezdi lejátszani a TV. A telefont még nem teszed el, először lekapcsolod az összes felesleges lámpát a házban, majd a szobában lévőnek a fényerejét a minimumra állítod, esetleg még a színét is megváltoztatod, hogy hangulatos legyen.

21:30 – Lefekvés

Vége a filmnek. Fejben elkezded a holnapi napot tervezni. Ebben megint segítségedre van Alexa, a mesterséges intelligencia. Felsorolod neki a teendőidet, időpontokat, emlékeztetőket, másnap reggel szólni fog, el ne felejtsd. Még utoljára végigpörgeted a Facebookot, visszaírsz az üzenetekre, elköszönsz mindenkitől, majd azt mondod: “Alexa, jó éjszakát.” Ezzel a mondattal kiváltod a nap utolsó automatizált cselekvését. A villanyok lekapcsolódnak, a riasztó aktívan figyeli a házat, a hőmérséklet beállítódik éjszakaira.

24:00 – Éjfél

Minden kezdődik előröl, reggel újra munka, este pedig a további teendők. Lássuk be kényelmes, modern, praktikus egy okosotthonban élni.

Bár jövőbelinek tűnhet, de ma már mindenre van megoldás, lássunk pár példát:

Mesterséges Intelligencia – Amazon Alexa

Okos termosztát – Nest

Okos hűtő – Samsung

Okos világítás – Philips

Amennyiben megtetszettek ezek a megoldások kövesd a blogot, megpróbálunk mindent megépíteni amit csak tudunk! Bármi kérdés esetén Facebookon vagy itt kommentben tudtok elérni.

Tags:
Avatar

Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..