kedd, május 17, 2022

Sokféle LED vezérlőt lehet kapni, vannak olyanok amik csak szimplán távirányítóval működnek. A jobbak képesek Bluetooth kommunikálni, vagy akár a Wifi hálózaton keresztül. Utóbbival fogunk most foglalkozni.

Ez nem más, mint a Magic Home Wifi RGB LED vezérlő, amit Kínából körülbelül 2 ezer forintért be lehet szerezni.

 

De ez még sajnos nem elég, szükséges hozzá még valamilyen LED szalag és tápegység is. Szalagból én 3528-ast használok, de működik 5050-esekkel is. Tápegység már egy másik kérdés, függ attól, hogy milyen hosszú szalagot akarunk használni, 10 méterhez bőven elég egy 12 volt 2A is, de ha valaki hosszabbat szeretne rákötni, akkor körbe kell nézni nagyobb után. Amúgy maga a vezérlő az 5-28V DC erősséget támogat.

Kezdjük el a bekötését. Csatlakoztassuk áramforráshoz a vezérlőt, ahhoz pedig a LED szalagot.

Első bekapcsolás után villogásba kezd a LED szalagunk, ekkor fogjuk a telefonunkat, megnézzük a Wifi hálózatokat és találkozni fogunk egy új hálózattal.

Indítsuk el az előre letöltött appot (Androidra, iOS-re).

Lehet a vezérlőt úgy használni, hogy nem csatlakozunk fel a privát Wifi hálózatunkra, de akkor sajnos nem tudjuk mondjuk netezés közben csak úgy felkapcsolni, mivel át kell lépni a saját Wifiére.

 

 

 

 

 

 

De mi nem így fogjuk használni, el szeretnénk akár távolról is érni a világ másik végéről az internet segítségével, de ezt csak úgy tudjuk megvalósítani, ha regisztrálunk a programban egy felhasználót. Megadunk pár adatot és utána készen is vagyunk vele. Ha sikerült belépni, akkor hozzá tudjuk már adni a hálózatunkhoz a vezérlőt.

A programban jobb felül találni fogunk egy hozzáadás gombot, erre rá kell nyomni, ezután az Add Device gombra.

 

 

 

 

 

 

 

Itt ki kell választani melyik eszközt akarjuk beállítani, de nekünk csak egy van így nem kell sokat gondolkodni rajta 😀

Arra még figyelni kell, hogy bekapcsolva legyen a Wifi a telefonon.

Ezután elkezd csatlakozni és a következő ablakban meg fogja kérdezni, hogy melyik hálózatra csatlakozzon, nekünk ki kell választani és be kell írni a hozzá tartozó Wifi jelszót.

Eztán kapcsolódik a vezérlőre, beállítja a Wifinknek az adatait és máris tudjuk majd úgy vezérelni, hogy közben nem kell hálózatot váltanunk.

Utolsó lépésként be kell állítani egy nevet.

 

Készen is vagyunk a beállítással, máris használatba tudjuk venni a világításunkat 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó simításként be lehet akár állítani a távoli hozzáférést, ehhez el kell menni a Device Managerhez, ott kiválasztva rá kell nyomni. Be fog jönni egy felület, ahol be lehet állítani a Remote Settings-t (Távoli hozzáférést).

Mit is tud ez az eszköz? Tud 16 millió szín közül váltani, található még 20 effekt, de ha ez kevés lenne, saját magunk is tudunk csinálni.

Képes még az appban elindított zenére fényeffektet csinálni, de akár úgy is, hogy a telefon mikrofonját használja.

Ütemezhetjük az eszköz bekapcsolását, vagy akár a kikapcsolását is.

Összegzés

Aki szeretné feldobni a szobájának a hangulatát, annak tökéletes lehet az RGB LED szalag. Nekem a vezérlő előtt is volt szalagom, de meguntam a távirányítóval való szórakozást, hogy nem mindig érzékelte, vagy épp csak elfelejtettem felkapcsolni azt. Ezért kerestem valami olcsó megoldást erre a problémára, és akkor találtam rá erre. Nagyon megtetszett, hogy végre telefonról tudom irányítani és be tudom állítani, hogy automatikusan kapcsoljon be, de akár azt is, hogy ha nem vagyok otthon, akkor is ki/be tudjam kapcsolni.

Azt el is felejtettem, hogy Alexa és Google Home kompatibilis, így akár azzal is lehet kapcsolgatni :).

Az oldalon már volt szó a Home Assistanról, szerencsére ez is működik többé kevésébe vele, de erre majd esetleg egy másik írásban térnék ki. 😀

Tags: ,
Mészáros Márk
Szeretem a kütyüket, szívesen próbálok ki bármilyen újdonságot, ami megkönnyíti a mindennapokat.

Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..