kedd, május 17, 2022

A világítás vezérlés egyik legjobb megoldása egy okos kapcsoló beszerelése. Ennek több fajtája van, először a Sonoff Basic névre keresztelt kapcsolót fogom bemutatni nektek.

A kapcsoló beszerelése és működése is aránylag egyszerű. Nem bonyolódnék bele egyelőre a technikai részletekbe, csak pár fontosabb dolgot említenék meg.
A switch egy ESP8266 chipre épül, melyről hamarosan írni fogok egy hosszabb cikket is, egyelőre legyen annyi, hogy egy wifi képes chip, melyet beépíthetünk különböző modulokba.
Az eszköz 10 amper erősségű áramot képes kezelni.
Bekötése se egy komoly feladat amennyiben nem fali kapcsolót akarunk helyettesíteni vele, azzal már van egy kis macera, de erről majd később.

Rengeteg dolgot képes irányítani ez a kis kapcsoló, legyen az egy lámpa, a televízió, egy ventilátor vagy akár egy kávéfőző. Csak úgy mellékesen, az okos kávéfőzők működése úgy néz ki, hogy este betöltjük a kávét a gépbe, majd reggel egy app segítségével bekapcsolod, az pedig lefőzi a kávét. Ezért elkérnek 100-200.000 ezer forintot. Ennek a kapcsolónak a segítségével egy 10.000 forintos kávéfőzőt ugyanígy fel tudunk okosítani. 🙂

 

Csak be kell kötni az áramforrás és az irányítani kívánt eszköz közé és egy gombnyomással, vagy a telefonunk segítségével tudjuk ki- és bekapcsolni.

De hogy is néz ki ez a gyakorlatban?
A példát egy lámpával mutatom be, melynek van egy kicsi hátránya is.


A bekötéséhez alapszintű villanyszerelői ismeretek szükségesek, ennek hiányában NE álljatok neki, kérjétek egy hozzáértő segítségét!

Tehát így néz ki bekötve. Ez azonban csak az egyik megoldás, a gyári fizikai kapcsolót teljes mértékben tudja helyettesíteni, így amennyiben nincs egy laikus (feleség, barátnő, anya) a házban, azt ki is lehet kötni, mivel ha mégsem telefonnal vagy hanggal akarjuk fel vagy lekapcsolni, a switch-en található egy fekete kis gomb, aminek a megnyomásával tudjuk megszakítani vagy zárni az áramkört, ugyanúgy mint egy hagyományos kapcsolónál.

Amennyiben mégis bent hagyjuk az eredeti kapcsolót, lehet vele egy kis problémánk. Ugyanis ha az eredeti le van kapcsolva, a Sonoff se kap áramot, nem tudjuk annak segítségével kapcsolni a lámpát. Tehát amennyiben be van szerelve a Sonoffon kívül a hagyományos kapcsoló, annak folyamatosan bekapcsolt állapotban kell lenni. Ezt egy kis ügyeskedéssel ki lehet játszani, erről írok a későbbiekben. Kelleni fog rá egy új Firmware (Tasmota – erről is később) valamint egy forrasztópáka.

Bekötöttük a fenti módon a kapcsolónkat, boldogok vagyunk, de hogyan bírjuk működésre?
A hozzá kapott használati utasítás gyönyörűen leírja mit kell tennünk, nincs nehéz dolgunk.

Első lépés:

Töltsük le a telefonunkra az eWeLink alkalmazást. (iOS, Android)
Nyissuk meg és regisztráljunk egy felhasználót

Második lépés:

Nem árt tudni, hogy az eszköz csak 2.4 Ghz-es Wifi jellel működik, bár ez nem okozhat problémát, minden router tudja.
Helyezzük áram alá a készüléket.

Harmadik lépés:

Tartsuk lenyomva a fekete gombot legalább 7 másodpercig, amíg a zöld LED gyors villogásba nem kezd.

Negyedik lépés:

Ötödik lépés:
Nevezzük el az eszközt.

Ha a LED zölden világít, készen vagyunk, az alkalmazáson keresztül tudjuk kapcsolgatni fel és le a lámpánkat, vagy lényegében bármilyen eszközt amihez használni szeretnénk.

 

Alexa és Home Assistant párosítás később…

Tags: , ,
Avatar

Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..